ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

13.12.2011
Представителите на "Шеврон" са съобщили, че започват разяснителна кампания

     След проведената среща на 12 декември в Областна администрация Варна, зам. министърът на МИЕТ Делян Добрев е заявил, че фирма „Шеврон" ще проведе разяснителна кампания в областите, които попадат в зоната за проучване. Ако не се наложи мораториум върху търсенето и проучването на шистов газ в България, американската компания ще започне да сондира в североизточната част на страната с изследователска цел едва през 2015 г.

     Работната програма, която ще бъде представена в такъв случай за одобрение от екоминистерството, предвижда да се направят четири сондажа. Това съобщи зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев след срещата във Варна между областни управители, специалисти и представители на "Шеврон".

     Зам.-министърът е обяснил, че според плановете на "Шеврон", два от проучвателните сондажи трябва да са през 2015 година, а другите два - през 2016 година. Дотогава ще се правят само сеизмични проучвания на терена. Делян Добрев е допълнил, че американската компания  е информирала, че е необходимо време, за да направят анализ на съществуващите сондажи, както и на сеизмичните проучвания, които не са свързани със сондиране.

     Фирма „Шеврон", която през лятото получи петгодишно право да прави проучвания за шистов газ в терена "Нови пазар", все още не е подписала договор с правителството, по чиято сила в бюджета автоматично ще влязат 30 млн. евро бонус за даденото разрешително. От изявление на зам. министъра  пред журналисти е станало ясно, че американците изчакват парламентът да се произнесе по внесените три законопроекта за забрана на търсенето за шистов газ в България от партиите БСП, "Атака" и РЗС.

     В работната среща по покана на Областния управител на Варна Данчо Симеонов, взеха участие Областният управител на Добрич Желязко Желязков и неговите заместници Тодор Георгиев и д-р Катя Ганова.