ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

11.01.2012
Първа визита в Добрич на новия Генерален консул на Република Турция в Бургас Джем Улусой

     В рамките на първата опознавателна среща с екипа на Областния управител, бе заявено желание от двете страни за разширяване на добрите взаимоотношения в посока на развитието на бизнеса и културния обмен в полза на двете държави.

     Днес, 11 януари, Областният управител Желязко Желязков и неговите заместници Тодор Георгиев и д-р Катя Ганова, приеха новия Генерален консул на Република Турция в Бургас. Г-н Джем Улусой представи на кратко своята кариера на дипломат, която започва от Багдат, и преминава през Англия, Италия и Австрия. От три месеца, той е назначен за шеф на мисията в Бургас и подчерта, че за него вече България ще има специално значение.

     Областният управител изрази своята подкрепа в процеса на по- нататъшното развитие на добрите отношения в сферата на бизнеса и културното сътрудничество, повишаване на стокообмена между двете страни, и традиционно добрите контакти между побратимените градове от Област Добрич и Република Турция. Той подчерта, че България и респективно Област Добрич, е добре позната туристическа дестинация и в тази посока се създават все по- добри условия за развитието на туризма. Областният управител отправи покана  чрез госта до турски фирми, които се занимават със земеделие, да посетят селскостопанското изложение на „Добрички панаир", което е шанс за нови успешни търговски контакти и инициативи.

     По време на срещата бе коментиран и въпросът със сроковете за издаване на визи на турските граждани. Областният управител Желязко Желязков заяви, че в рамките на правомощията си ще предаде молбата на съответните инстанции във връзка с възможностите за облекчаване на  процедурата, подчертавайки, че в негово лице винаги може да се разчита на подкрепа и съдействие за развитие на доброто сътрудничество в полза на двете съседни страни.