ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

17.04.2012
Жителите на Стожер излязоха на мирен протест срещу депото за отпадъци

     Двучасов протестен митинг срещу изграждането на депо за битови отпадъци се провежда днес пред кметството на село Стожер. Мирният протестен митинг започна в 9 и ще продължи до 11 часа.

     По предварителна информация от организаторите, отново ще бъдат припомнени исканията на част от жителите на Стожер, които са свързани с избор на обходен маршрут до депото, осигуряване на възможност за ползване на общинското пасище, осигуряване на поне 20 % от работните места по време на изграждане на депото за млади хора от селото, отпадане на такса смет за живущите в селото, както и финансова претенция към общините, членки на Сдружението с нестопанска цел, което управлява депото.  Идеята е, всяка една от общините-членки да изплаща определена сума на жителите на Стожер за благоустрояване на селото.

     Първоначалното намерение на жителите на Стожер бе да се блокира пътят Добрич-Варна в знак на протест срещу изграждането на депо за твърди битови отпадъци край селото, но до предварително планираното блокиране на пътя Добрич-Варна, няма да се стигне, тъй като пътят е от републиканската пътна мрежа и разрешение за затварянето му, не е получено.

     На митинга в с. Стожер присъства Областният управител Желязко Желязков, който заяви, че до края на този месец ще инициира среща между представители на Сдружението за изграждането на регионално депо за отпадъци и жителите на селото, които продължават да се бунтуват срещу изграждането на депото. По предложение на Областния управител срещата ще се проведе в Стожер, за да може всички, които имат въпроси и проявяват интерес, да получат информация за проекта.