ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

12.05.2012
Информация от общините в Деня на Голямото чистене - 12 май

     Националната кампания "Да изчистим България за един ден" на територията на област Добрич протича при голяма активност. Служителите от Областна администрация почистиха района около паметник Добротица.

     Община Добрич осигури общо 4 хиляди комплекта чували и ръкавици за 12 май и кампанията „Да изчистим България". Предвидени са жълти чували за пластмасовите опаковки - бутилки и найлонови пликчета, пластмасови чаши. Общите битови отпадъци, замърсена хартия, клони и трева ще се събират в черните чували.

Включилите се фирми са 17, ведомствата - 22, училищата - 6 (повечето от тях чистиха в периода 2 - 12 април), НПО - 5.

Ще се почистват всички места, маркирани на картата и други, които не са посочени. Акцията започна в 10.00 часа. Предвид характера на общината (само града) - нерегламентирани сметища няма. Днес основно ще се почистват замърсени терени по входно-изходните и околовръстните пространства на града и междублоковите пространства.

     В края на деня, към 18 часа на 12 май, общината отчете: извозено е до депото цялото количество събран отпадък - 62 тона смесени отпадъци и 160 кг чиста пластмаса. 

        Генерал Тошево: Масово е участието на жителите на тази община. Над 600 души общо от всички населени места са се включи в 10 ч. в инициативата /при подадена предварителна заявка - 50 човека/. Около 200 деца са излезли от трите училища в Ген. Тошево и училището в с. Кардам, както и 30 младежи от Общинския младежки съвет.

Освен обявения предварително район за почистване - лесопарка, днес инициативата се реализира в още няколко нови района: около Техникума по земеделие, района на Горското стопанство, обходния път с. Присад - с. Люляково.

     Към 15 ч. на 12 май, от общината в Генерал Тошево подадоха информация, че са събрани 10 тона отпадъци и цялото количество е извозено до депото край града.

     Шабла: По предварителна информация от общината, в акцията за почистване на плажовете ще се включат 350 и още около 150, които ще почистват територии за обществено ползване по селата в общината. Едно училище и 20 фирми и ведомства, ще се включат организирано. Ще се почистват всички маркирани места.

От общината съобщават, че информация за количествата събрани отпадъци могат да подадат най-рано на 16 май, тъй като районите на почистване са труднопроходими и не е възможно транспортирането на всички събрани отпадъци в деня на акцията.

     Община Каварна:

На територията на община Каварна кампанията „Да изчистим България за един ден" ще стартира на 12.05.2012г. от 13.00 часа.

До момента желание да се включат в почистването са изявили около 450 човека.

В инициативата организирано се включиха служителите на РУ на МВР гр.Каварна,  НС „ПБЗН" гр.Каварна., Дирекция бюро по труда, Общинска администрация Каварна, Народно читалище „Съгласие" , Пътно строителство АД .

Детските градини и училищата на територията на общината също се включиха организирано в акцията.  

Две фирма ще се включат в инициативата със свои служители и ще осигурят необходимата техника за почистване и извозване на събраните отпадъци.

По време на акцията ще се почистят Района на квартал Младост І и Младост ІІ, района Заключен между ул."Васил Левски", ул. „П.Р.Славейков" и ул."Андрей Василев - Амирата" гр.Каварна и Пътя за Крайбрежна зона гр.Каварна и плажната ивица.

Граждани ще почистят прилежащите територии на жилищните си сгради и междублоковите си пространства. Нерегламентирани замърсявания ще се чистят и в селата на територията на община Каварна.   

До 13.00 часа ще продължи записването на доброволци, желаещи да се включат в акцията.

     Към 17 часа на 12 май, на територията на община Каварна, кампанията приключи успешно: всички събрани отпадъци са депонирани на депото за неопасни отпадъци на община Каварна. Количеството на събраните отпадъци е приблизително 85 тона. Няма разделно събрани отпадъци за рециклиране.

     Община Тервел: Кампанията стартира в обявения час 9,00 за гр.Тервел, а  за селата  Безмер и Зърнево, съответно в 10.00 и 11.00 часа. В почистването  са се включили 1431 лица. От училища и детски градини - 1078, от НПО - 170, от общинска администрация - 103, в село Безмер - 20, в село Зърнево - 60. СОУ "Й.Йовков" и ПГТО "Д.Михайлов" са почиствали определените им райони на 11.05.2012 от 12.30 часа и 14.00 часа. Почистени са всички обявени точки и 6 броя нерегламентирани сметища. Общото количиство събрани отпадъци към 12,00 часа са 9 тона и 8 тона зелена маса от почистването на гробищния парк.

     Община Балчик: Кампанията „Да изчистим България за един ден" изкара тази сутрин навън голяма част от жителите на Балчик и всички населени места в общината. Местната администрация осигури чували и ръкавици са събиране на отпадъци, а автомобили на общинската фирма БКС извозват боклука до сметището. Частни фирми, служители на пожарната в Балчик и Албена, членовете на Училищния парламент, Общински детски комплекс и други организации се включиха в почистването. Живеещите във вилните зони около Балчик също изнесоха за извозване събраните в района боклуци. Сред най-активните бяха живеещите в ж.к."Балик", които почистиха междублоковите пространства и използваха акцията, за да освежат входовете на жилищните сгради и общите жилищни пространства.
От фирма БКС съобщиха, че имат готовност и утре да продължат с извозването на битови и строителни отпадъци.