ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

17.07.2012
“В страната има много работещи инициативи и ще продължа да ги показвам на обществото

     В рамките на първата си официална визита в Добрич на 16 юли, Президентът Росен Плевнелиев посети Архитектурно-етнографския комплекс "Стария Добрич". Държавният глава разгледа ателиетата на занаятчиите в архитектурния комплекс, посети Дом-паметника на Йордан Йовков и къщата-музей на известния български писател. Обиколката на Плевнелиев включваше още Етнографската къща, храма „Св. Георги" и Музея по нова и най-нова история. 

     "В страната има много работещи инициативи и ще продължа да ги показвам на обществото. За мен е много важно, когато съм в някой от българските региони да бъда максимално близо до хората", заяви държавният глава. Той се запозна с изпълнението на проекта "Йовковият Добрич - съвременна туристическа дестинация", целта на който е реставрирането и консервирането на културните паметници в града и стимулирането на културно-историческия туризъм в общината. Проектът се реализира по Оперативна програма "Регионално развитие" и е на стойност 3.5 млн. лева. Според президента, чрез реализацията на този проект, градът ще покаже своите културни традиции по един много достоен начин.

     Президентът посочи още, че България има своята интегрирана стратегия в подкрепа на културно-историческото наследство. "Това е стратегия, която на първия етап обхваща проекти за общо 245 млн. лева," коментира президентът Плевнелиев. Към настоящия момент са обявени 4 схеми за безвъзмездна финансова помощ, в рамките на които ще бъдат модернизирани 120 туристически обекта-културни ценности и 4 обекта-природни забележителности. В следващия програмен период на Европейската комисия (2014-2020г.) държавният глава очаква още най-малко 300 млн. лева за реализацията на проекти в сферата на културно-историческото наследство. 

     По време на посещението си в Добрич, президентът Плевнелиев бе придружаван от Областния управител Желязко Желязков и кмета на града Детелина Николова.