ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

13.08.2012
Министър Павлова: Осигурени са над 300 млн. лв. по ОПРР за популяризиране на туризма

     По време на посещението си в Добрич, днес /13 август/, Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която бе придружавана от Областния управител Желязко Желязков, заяви, че Оперативна програма "Регионално развитие" осигурява над 300 милиона лева за популяризиране и подобряване на туризма у нас. При подписването на договори с 28 общини за маркетинг и реклама на туристическия продукт, министърът заяви, че „Промените в Закона за туризма вече дават възможност за популяризирането на този отрасъл и на регионално, а не само на национално ниво. С днешните договори даваме възможност да се отключи местният потенциал, защото е важно не само да изградим, но и да рекламираме регионите", каза Лиляна Павлова.

     Министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководителят на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова връчиха чекове за над 20 млн. лв. От МРРБ уточняват, че за финансиране по схемата са кандидатствали 49 проекта, но са одобрени 28. Всеки от тях обхваща 3 общини, като по този начин местните власти взаимно си помагат, а не се конкурират. За финансиране по схемата може да се кандидатства до края на септември.

     Днес, кметът на града Детелина Николова, заедно с министър Павлова и Деница Николова, ръководител на Управляващия орган на ОП „Регионално развитие", откриха официалната церемония по сключване на договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по схемата „Подкрепа за развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на дестинациите". Кметът на Добрич подписа договор по проект „Пъстрото лице на Добруджа". Бенефициент е Община град Добрич, а нейни партньори са общините Балчик, Добричка и Каварна. Проектът е на стойност 486 245 лева. Съфинансирането от страна на партньорите е в размер на 24 312 лева. Общата цел на проекта е развитие на регионален туристически продукт в общините партньори и постигане на по-висока ефективност на регионалния маркетинг посредством прилагане на интегриран подход. Чрез дейностите ще се популяризира природното, културното и историческото наследство в общините град Добрич, Балчик, Добричка и Каварна, чрез включване в регионални туристически пакети и разнообразяване на съществуващите вече за намаляване на териториалната концентрация и сезонната ограниченост на туризма.

     Пред журналисти министър Лиляна Павлова коментира предложените промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които предвиждат 50 на сто от таксите за морските плажове да получават общините. По този начин общините ще разполагат с ресурс да доразвият довеждащата инфраструктура до плажовете, включително и да полагат известни грижи за неохраняемите пясъчни ивици, като назначат служебно спасители. Министърът очаква до края на годината предложените законодателни промени да бъдат гласувани в парламента, така че да влязат в сила при подготовката за следващия туристически сезон.