ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

14.09.2012
Призив на Областния управител към добруджанци за включване в акцията по кръводаряване

     Във връзка с появилия се недостиг на кръв и кръвни продукти от кръвни групи А и О в лечебни заведения в гр. София и в Западна България, Министерство на здравеопазването предприе акция за безвъзмездно кръводаряване, в която се включват държавни структури, институции, граждани. Причината за намаляване на наличностите от двете кръвни групи е провежданото лечение на пациенти с тежки хематологични заболявания, както и извършването на големи хирургични интервенции в редица здравни заведения.  

     Областният управител Желязко Желязков апелира към жителите на областта, към териториалните звена и организации, да се включат в доброволната кампания. „Кръводаряването е дълбоко хуманен, личен акт. Убеден съм, че нашите съграждани са хора отговорни и когато става дума за спасяване на човешки живот или за животоспасяващо лечение, всеки би се отзовал" - заявява в апела си Областният управител Желязко Желязков.

     Центърът за трансфузионна хематология към МБАЛ Добрич откликна веднага на призива и заяви готовност да бъде партньор на Областна администрация Добрич.

     Кампанията за безвъзмездно кръводаряване ще стартира на 17 септември и ще продължи през целия месец октомври. В кръвния център към МБАЛ Добрич ще бъде  открит пункт, където в рамките на работното време - от 8.00 до 13.00 ч., всеки делничен ден, ще се приемат граждани, готови да станат кръводарители.