ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

25.07.2013
Среща на Областния управител с уважавания добруджанец, общественик и спомоществовател инж. Михаил Стоев

Три малки, но интересни книги получи като подарък Областният управител Недко Марчев от инж. Стоев - познат в цялата област като достоен и авторитетен човек, посветил живота си на високоблагородна и народополезна дейност.
     Да познаваш такава личност като него, е чест, заяви след проведената среща Областният управител Недко Марчев. Той напълно споделя оценките на краеведа Атанас Пеев, автор на една от книжките „Да вървиш по жаравата" - биографичен очерк за неуморния общественик, изявен стопански ръководител и голям приятел на бесарабските българи инж. Михаил Стоев. Животът му действително е низ от добри дела, които неведнъж са привличали вниманието на медиите и са станали широко достояние на нашите съграждани.
През погледа на много добруджанци, Мишо Стоев е човек с голямо сърце, роден да прави само добрини. А грижите за родното му село Победа са пословични.
     Заслужава си да припомним, че инж. Стоев е отличаван многократно за високоблагородната си дейност за развитие на българо-украинските отношения. Хората го знаят и като спомоществовател на национални и международни математически олимпиади, както и на индивидуални изяви на млади талантливи българи.
Като дългогодишен ръководител на фирма „Екострой", той ръководи изграждането на инфраструктурата на курортния комплекс Албена.
     По- късно в качеството си на заместник областен управител на област Добрич в периода 2005г.-2009г., инж. Стоев се интересува и работи много активно по темата за предприсъединителните фондове и му хрумва идеята да създаде НПО на ромите в областта. Наред с това помага на НЧ „Романо Дром" да се запознае с възможностите на оперативната програма за Трансгранично сътрудничество „Румъния-България".
     „Инж. Стоев е висока топка в общественото пространство", казва Атанас Пеев в очерка си. Доказателство са и другите две книги, които М. Стоев е издал през тази година - „Поне 50 причини да се гордеем, че сме българи" и „Как се разработва проект".
     Струва си да цитираме някои от основанията да сме горди, споделя Областният управител Недко Марчев: наред с титаните Левски и Ботев, в книгата присъстват със съответните характеристики митичният Орфей, скалният релеф „Мадарски конник", романът „Време разделно", спасяването на българските евреи, световноизвестните български продукти - розовото масло и киселото мляко, „Мистерията на българските гласове", мелнишкото вино и много други, докато се стигне до най- добрата и най- известна програма за обработка на снимкови материали „Фотошоп".
     С характерното си чувство за хумор, на корицата на книжката инж. Михаил Стоев е написал: „За всички добри хора - безплатно!"...