ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

12.11.2013
Съвместна декларация на Министър-председателя на Република България Пламен Орешарски и на Президента на Република България Росен Плевнелиев

     Гражданската война в Сирия продължава вече трета година. Кръвопролитията отнеха живота на повече от сто хиляди души, а милиони сирийци бяха прокудени от домовете си. Един горд народ с богата история и култура сега е подложен на изпитание и болка. Бежанската вълна от Сирия е провокирана от конфликт, който разрушава милиони човешки съдби. В страната ни идват хора, бягащи от злото на войната.
     България е длъжна да се отнесе отговорно към този проблем в името на универсалните ценности, които поставят живота и правата на човека като най-висши блага.
     Българският народ е доказал в годините своята толерантност и солидарност към хората, изпаднали в беда. Това е част от нашата национална култура и основателен повод за гордост.
     Въпросът с бежанците и хората, търсещи закрила, не бива да се политизира. Всяка държава има своите механизми да се справи с нелегалната имиграция, но бежанците се нуждаят от специален подход и не е случайно, че те са обект и на международноправна закрила.
     Насаждането на страх и омраза, противопоставянето на различни групи в обществото, е опасно и по никакъв начин не бива де се толерира. Не бива да се спекулира относно материалното и финансово обезпечаване на бежанците. То няма да засегне социалните плащания към българските граждани, нито ще се отрази на работните места или на пенсиите на нашите родители. Бягащите от войната сирийци не идват в страната ни от добро. Те не искат нашите пари. Те просто търсят помощ и закрила. Затова е важно всички граждани и общественици да подходят с разум и отговорност.
     Ксенофобията и псевдонационализмът могат да нанесат сериозен удар с дългосрочни последици върху европейския облик и репутацията на страната. Те разрушават обществото отвътре.
     През последните дни станахме свидетели на тревожни инциденти, криминални актове на нападения, съчетани с опити за всяване на омраза и призиви за изгонване на бежанците. Налагането на ненавист и нетърпимост към различния и настройването на хората едни срещу други, както и заиграването с етническия мир, са крайно опасни и неприемливи действия, които категорично трябва да бъдат осъдени.
     Усилията на всички граждани, политици и институции трябва да се насочат към предотвратяване на подобни случаи в бъдеще, за успокояване на напрежението и за спиране на насаждането на омраза и на разделение в обществото. Важна е и адекватната реакция от правоохранителните органи.
     Отправяме апел към всички за солидарност и за съпричастност към страданието на бежанците, потърсили закрила в страната ни. Нека всички ние докажем своята хуманност и цивилизационен избор.