ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

17.02.2014
Да подкрепим Стария бряст в гр. Сливен - кандидатурата на България в конкурса „Европейско дърво на годината 2014“

     Вековният символ на Сливен е на повече от 1100 години. Старият бряст се състезава с дървета от 9 европейски държави и към момента води в класацията. Гласуването продължава до 28 февруари. Да подкрепим кандидатурата на България в конкурса „Европейско дърво на годината 2014"!

     СТАРИЯТ БРЯСТ

     Старият бряст в гр. Сливен е природен феномен - полски бряст на възраст над 1100 години, остатък от Великата Българска гора (Silva Magna Bulgarica), която се простирала от Родопите до Черно море. Дървото притежава внушителни размери - 10 м. височина и обиколка 5,65 м.
Вековното дърво в центъра на Сливен е един от общоприетите символи на стародавния град под Сините камъни. Повече от хиляда години живата му тъкан е свидетел на времето, а корените му са вплетени в съдбата на българската земя. Изправено като самотен воин, останал от някогашната древна гора, с непонятната упоритост и устойчивост на природен стожер, то е накарало камъка и бетона да отстъпят със страхопочитание. Нещо повече - сякаш централното градско пространство на Сливен е подредено от бряста. Величествената му снага пленява погледа на всеки гост, а за сливенци е своеобразно светилище и бащино огнище, откъдето тръгват много начала, най-вече спомени и срещи. Всяка пролет зеленият взрив на листата на Стария бряст идва като благословия за града. За да го има неспирното движение на хора около него. Защото Сливен не значи само сливане на реки и ветрове, а и на стъпки, преминали край хилядолетния исполин. Стъпки малки и големи, идващи отблизо и далече, но пресичащи се под сенките на нашия достолепен праотец - Стария бряст.
Гласуването е от 01.02.2014 г. до 28.02.2014 г. като последната седмица броят подадени гласове ще бъде скрит за гражданите. Награждаването ще бъде на церемония на 19 март 2014 г. в Брюксел.
     Гласуването се осъществява на следния линк: http://www.treeoftheyear.org/index/vote/?act=form&tree_id=15&lang=bg&iframe=1
като след това гласът трябва да се потвърди чрез писмото, което се получава на електронната поща.
Може да се гласува и с пощата, която Facebook автоматично генерира на всеки свой потребител. Всеки може да я види в профила си, в графа „За мен" - Контакти. След като се гласува, в кутията със съобщения се появява писмо в папка „Други", което трябва да се отвори в пълен размер, за да се появи линка за потвърждение на гласа.

     Посоченият в статията линк отвежда пряко до гласуването за Стария бряст. Това може да сторите и чрез кликване върху банера, който вече е поместен на сайта на Областна администрация Добрич.