ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

26.02.2014
Програмата за хуманитарна помощ на Американското посолство: ключова дума - партньорство

     Домакин на събитието днес, 26 февруари, бе Областният управител на Добрич Недко Марчев. Участие в информационната среща взеха Областният управител на Варна Иван Великов, зам. областните управители на Шумен Даниела Миронова и на Търговище - Румен Такоров, зам. областният управител на Добрич Даниел Йорданов, представители на кметски екипи, общински администрации, ведомства, експерти.

     Подполковник Анди Роу, офицер по двустранно сътрудничество към отдел „Военно сътрудничество" в Посолството на САЩ, представи Програмата за хуманитарна помощ. Тя се изпълнява от 1996г. и дава възможност да бъдат популяризирани условията за кандидатстване, финансиране и реализация на проекти с хуманитарна насоченост на територията на България; критериите за участие, както и достигането до повече бенефициенти. Целите на хуманитарната програма са в посока засилване на двустранното сътрудничество, подкрепа на усилията за развитие на регионите, добро взаимодействие с местните власти и популяризиране на публичната дипломация. От 2010 г. насам са инвестирани над 2 млн. долара в 33 различни проекта в страната ни, а още 8 очакват реализация.
      В хода на информационната среща стана ясно, че проектите биват два подвида -самостоятелни проекти, свързани с построяването или ремонта на общински или държавни сгради от рода на училища, детски градини, клиники и др., които са на стойност между 10 000 и 450 000 долара. Финансирането се осигурява от американското правителство, но изпълнението на проекта се поверява на българска фирма, като тя получава заплащането си директно от американската агенция. През 2015 година американското посолство ще поиска финансирането на 10 такива проекта, чието одобрение предстои. Вторият подтип проекти са свързани с хуманитарно подпомагане на населението, като те се извършват съвместно от американски и български военнослужещи по време на съвместни учения на наша територия.

     Възможностите за кандидатстване и реализиране на проекти с хуманитарна насоченост на територията на България, разясни координаторът на програмата Весела Терзиева. Тя подчерта, че проектите трябва да имат ясни цели и добър план за устойчивост. Срокът за подаване е 1 април т.г. Хуманитарната програма се изпълнява в 17 държави от Европа, което изисква проектът да бъде конкурентноспособен, уточни програмният координатор.

     Предоставените материали от презентацията можете да видите в прикачените файлове.