ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

25.09.2014
Министър-председателят проф. Георги Близнашки поздрави гражданите на Добрич с празника на града

     В рамките на кратката визита в Добрич, министър-председателят проведе опознавателна среща с Областния управител Недко Марчев. В сградата на Областна администрация, премиерът с интерес разгледа експозицията „Добруджа 1940г.", посветена на 74-та годишнина от подписването на Крайовския договор и възвръщането на Южна Добруджа към България.
     В края на протоколната среща в кабинета на Областния управител, проф. Близнашки получи за спомен пълно издание на томовете на класика на българската литература, писател-хуманист и майстор на разказа Йордан Йовков, чиито произведения са преведени на повече от 40 езика.

     По- рано през деня, служебният премиер проф. Георги Близнашки поздрави гражданите на Добрич с празника на града и 74-ата годишнина от възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България.
     На този ден във военното гробище-музей се полагат венци в памет на онези безименни герои - пример за себеотрицание, отдали живота си за свободна Добруджа. Тяхната саможертва е венчана с обръщението на цар Борис III в манифест към българския народ: "Българи, едно свещено българско въжделение се изпълни", заяви министър-председателят в словото си на тържественото заседание на Общинския съвет.

     В проведените разговори с кмета и с Областния управител Недко Марчев, министър-председателят беше запознат с проблемите, свързани с изграждането на регионалната инфраструктура между Добрич и Варна, както и с необходимите дългосрочни решения за преодоляване на проблемите с водоснабдяването на областта, които остават основно предизвикателство пред местните власти в региона. Премиерът увери, че правителството ще намери начин да бъдат осигурени всички необходими средства за преодоляване на последиците в засегнатите от наводненията региони. „От необходимата помощ след наводненията икономии не можем да правим", подчерта проф. Георги Близнашки.