ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

19.01.2015
Добро ниво на комуникация между законодателната и местната власт отчетоха народните представители от област Добрич

     Днес, 19 януари 2015 г., народните представители, присъствали на работната среща, инициирана от Областния управител д-р Маргарита Новоселска, отговориха на журналистически въпроси на проведения по- късно брифинг.
     Депутатът от ГЕРБ Румен Иванов адмирира инициативата на Областния управител д-р Новоселска за проведената среща и съобщи, че това ще стане добра традиция, като местната власт и законотворците ще могат да се срещат на всеки два месеца. По този начин представителите на общините и депутатите ще могат периодично да обсъждат и да проследяват етапите в развитието на поставените приоритетни въпроси за региона.
     Общините да могат да стопанисват плажовете, които не са отдадени на концесия, настояха кметовете на крайморски общини в Добричка област, съобщи пред медиите депутатът от Патриотичен фронт Валентин Николов. Общините харчат средства за почистване на плажните парцели, които не се стопанисват, и настояват тези инвестиции да бъдат законово регламентирани, поясни на пресконференцията той. По думите му много фирми се отказват от концесии по крайбрежието заради високите такси и така остават неохраняеми плажове. Общините са готови да стопанисват и къмпингите, повечето от които сега са превърнати в сметища, подчерта Валентин Николов като допълни, че се подготвят промени в Закона за Черноморското крайбрежие.
     Според проф. Светла Бъчварова от „БСП лява България", трябва да се окаже съдействие на местните власти по въпросите на „Натура 2000" и да се потърси повече информация, за да не се допуснат грешки, които да ограничат икономическото развитие на съответните общини. 
     Проф. Иван Станков от Коалиция АБВ постави акцент върху възможностите за създаване на по-добри условия за развитие на животновъдството в областта. Ако това се случи, ще може да се усвои много от земеделската продукция, която сега не създава добавена стойност в страната.
     Пред журналисти от добричките медии, депутатите изразиха общо мнение, че ще съдействат за решаване на сериозните проблеми във водния сектор. "Фирма „ВиК" Добрич има 32 милиона лева задължения и в същото време има 7 милиона лева несъбираеми вземания", посочи Валентин Николов.
     В отговор на журналистически въпрос, Живко Мартинов от ГЕРБ, подчерта, че въобще не е обсъждан добивът на шистов газ, не са изразени притеснения за това от кметовете, а и няма основание темата да се дискутира, след като в България има наложен мораториум по този въпрос.
     Народните представители информираха, че сред най-близките им задачи е приемането на второ четене на закона за МВР, с който ще се преустанови изпращането на униформени за охрана на границата и ще се засили видеонаблюдението в населените места; прехвърлянето на стопанисването на плажовете на общините със Закона за Черноморското крайбрежие; уреждането на новите територии по "Натура 2000", които да не се дублират с вече утвърдените защитени зони.
     Депутатите заявиха още, че идната седмица по време на парламентарен контрол ще бъде поставен въпрос на Валентин Николов относно състоянието на "ВиК" - Добрич и водния цикъл в града, който се отложи за неопределено време.