ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

01.04.2015
Пролетното чистене – процес на осъзната отговорност, а не еднодневна кампания
     Уважаеми съграждани, уважаеми жители на област Добрич,

     Отношението към реда и чистотата е характерен щрих в ценностната система на българина. Доколко сме съхранили тази добродетел и как се интерпретира тя - на това ставаме свидетели всяка година, когато се активизират дейностите по пролетното почистване. По този повод бих искала да споделя с добруджанци свои мисли за тези еднодневни кампании, които станаха модерни през последните години.
     Дълбоко съм убедена, че за да запазим красотата на българската природа и да направим нашите градове и села по-чисти, е необходимо да имаме съзнание и да положим усилия това да бъде постоянен процес, а не еднократен акт. Зависи от личната ни ангажираност, непримиримост и нагласа да реагираме своевременно на грозни гледки, предизвикани от недобросъвестни граждани. Но най-вече - да пазим чистотата на околната среда през цялата година!
     Като гражданин с активна обществена позиция, аз не се противопоставям на кампаниите, които ни призовават да изчистим градовете си за един ден. Но бих искала да почистваме и в дните след кампаниите! Нека винаги да проявяваме нашето отношение като добри граждани, да се грижим сами за нашите квартали и зелени площи, да бъдем отговорни партньори на своите общини, в процеса на общите усилия да направим местата, където живеем и работим по-уютни и по- красиви.
     Каузата ни е обща - да опазим чистотата на нашите населени места и да съхраним красотата на природата за децата си!


Д-Р МАРГАРИТА НОВОСЕЛСКА
Областен управител на област Добрич