ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

29.04.2015
Заседава Областната комисия по безопасност на движението по пътищата

     Днес, 29 април 2015 г., се проведе заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата под председателството на заместник областния управител Ивайло Манушев. Представители на общините направиха отчети за предвидените дейности относно  безопасността на движение в общинските бюджети, представиха и справки за планирани ремонти на общинска пътна инфраструктура за 2015 г.

     Началникът на сектор „Пътна полиция" към ОД на МВР Жулиян Минев обобщи данните за обстановката по пътищата от началото на годината. В изнесената информация, той посочи, че се запазва тенденцията на увеличаване на броя на настъпилитие тежки ПТП и последиците от тях, и се запазва влошаването на обстановката по безопасност на движението, като увеличението е по всички показатели: тежките ПТП са увеличени с 6, броят на убитите граждани - с 1, на ранените - с 12. Най-съществено е влошаването на обстановката по безопасност на движението на територията на община Добричка.
Анализът на данните затвърждава изводите от предходни периоди: основната причина за настъпване на тежки ПТП е движението с превишена скорост, друг фактор е неспазването на предимство, употребата на алкохол и др.
     От предоставената информация на ОПУ-Добрич, стана ясно, че до началото на летния сезон ще бъде факт новата организация на кръговите движения. На специална пресконференция ще бъде оповестен графикът за промяна на организацията на кръговите кръстовища извън населените места на територията на област Добрич.
     Заместник областният управител Ивайло Манушев обърна внимание върху още един важен акцент от дневния ред на заседанието: Провеждането на Третата глобална седмица за пътна безопасност в периода 4 - 10 май на територията на област Добрич. Началото и програмата на седмицата, която тази година е с официално лого „Спаси живота на децата!", ще бъдат опосветени на пресконференция на 4 май от 11 ч. в Областна администрация Добрич.