ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

11.05.2015
Областният управител д-р Маргарита Новоселска придружи зам.-председателя на ЕК Кристалина Георгиева по време на визитата й в Добрич

     Визитата в Добрич започна в 9.00 часа, когато еврокомисарят Кристалина Георгиева посети регионалното депо за отпадъци с. Стожер, изградено със средства от европейския бюджет. Тя бе придружена от кмета на Добрич, Областния управител д-р Новоселска, народния представител Живко Мартинов.
     В 10.00 часа еврокомисарят Кристалина Георгиева взе участие в честванията и водосвета за празника на светите братя Кирил и Методий на площад "Свобода".

     В приветствието си към добричлии, заместник-председателят на Европейската комисия заяви: „Преди 155 години моят дядо Иван Попхристов Кършовски е бил този, който е дал началото на празнуването на Св. Св. Кирил и Методий в Добрич. За мен е огромна чест като негова наследничка да продължа традицията и да съм с вас. Братята Кирил и Методий дадоха на славянството писменост. Те дадоха на нас българите повод да се гордеем. И ний сме дали нещо на света. Когато си върша работата в Брюксел, минавам покрай Европейския парламент. На първия ред на кирилица е написано: „Европейски парламент". Нашата азбука е една от трите в Европа. Нашата култура, интелигентността на българите, кадърността на нашите деца, те продължават тяхното дело! И ние даваме нещо на Европа!"

     В 11.00 часа г-жа Георгиева откри изложба за живота на видния български революционер, книжовник, общественик и журналист Иван Кършовски в Художествената галерия в Добрич.