ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

23.07.2015
Съобщение за медиите: В резултат на анализа на ситуацията, РЗИ счита, че рискът от поява на заболяване е минимален

     На територията на област Добрич има 2 (два) обекта - бистро „Интерпарк" и бистро „Сънрайз" към хотел „Зора" - с. Кранево, получили месни продукти (кайма, кебапчета, кюфтета, наденици и вратни пържоли) от транжорната в Аспарухово.
     На 22.07.2015 г. инспектори от Областна дирекция по безопасност на храните - Добрич, извършиха проверка на двата обекта. Наличните количества месо в размер на 84 кг бяха иззети и върнати в транжорната, откъдето ще се предадат на екарисаж. Обектите бяха затворени и беше разпоредена дезинфекция от специализирана лицензирана фирма в присъствието на инспектори от ОБДХ - Добрич. След извършването на пълна дезинфекция ще се вземат отривки от работните повърхности за изследване и до получаването на резултатите двата обекта ще останат затворени.
     ОДБХ -Добрич информира РЗИ - Добрич своевременно и в рамките на 22.07.2015 г. (около час след получаването на необходимата информация) инспектори от отдел „Противоепидемичен контрол" извършиха проверка на двата обекта.
     Установено е, че персоналът на двата обекта - общо 18 човека, които са боравили с и консумирали месни продукти, доставени от въпросната транжорна, е в добро здравословно състояние. Никой от тях не е боледувал през последните 8 дни, на 22.07.2015 г. всички са били здрави и не се налага антибиотична профилактика.
     Персоналът на двата обекта е предаден на личните им лекари за наблюдение за следващите 8 дни, колкото е инкубационният период на антракса.
     Лечебните заведения в областта са уведомени, имат готовност и насоченост за прием на пациенти със стомашно-чревни оплаквания.
     В резултат на анализа на ситуацията, считаме че рискът от поява на заболяване е минимален и в момента не се налага антибиотична профилактика на хората.
     Въпреки това на гражданите, посетили двата обекта в последните 2 седмици и консумирали месна продукция, препоръчваме при стомашно-чревни неразположения да потърсят лекарска помощ. За останалата част от населението риск не съществува.

РЗИ - Добрич