ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

28.09.2015
Заседание на Областната епизоотична комисия

     Във връзка с писмо на РЗИ - Добрич за случай със съмнение за антракс на лицето Софка Костадинова Илиева на 72 години от с. Оброчище, община Балчик, както и писмо на Областна дирекция по безопасност на храните - град Добрич, днес, 28 септември 2015 г., Областният управител д-р Маргарита Новоселска свика заседание на Областната епизоотична комисия.

     Директорът на ОБДХ д-р Розалина Брайкова информира, че веднага след получаване на сигнала, на 24 октомври е сформиран екип и вече са предприети всички необходими мерки, съобразно законовите разпоредби. Общо 797 дребнопреживни животни в балчишкото село Оброчище са ваксинирани. Междувременно, във фермата, където е била заклана болната овца, са открити още две умрели животни. Те са загробени на място. Започнала е профилактика, мястото е дезинфекцирано. Обеззаразен е и близък терен, върху който по сведения на бивш кмет на Оброчище през 1993-1994 година, е имало площадка за събиране на животински трупове, добави д-р Брайкова. Осем души, които са имали досег с месото от закланата овца, са на профилактично антибиотично лечение.
     В Оброчище е въведена двуседмична карантина при пашата, транспортирането, търговията и клането на животни. Останалото месо в дома на семейството ще бъде унищожено. Уточнено бе, че и двата варианта: загробване и предаване на труповете на екарисаж, са достатъчно ефикасни.
     В селището досега никога не е бил регистриран случай на антракс, а последното заболяване в област Добрич е установено през 1986 година, според данни на Областната дирекция по безопасност на храните.

     В хода на заседанието, Областният управител д-р Новоселска подчерта, че всички институции са реагирали своевременно и са свършили необходимото. Все пак данните към момента са междинни, докато не излязат всички резултати и информацията не бъде потвърдена от Българската агенция по безопасност на храните.