ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

01.12.2015
Паметникът на Св. Киприян вече е поставен пред Катедрален храм „Рождество Пр. Богородица“ във Велико Търново

     На 25 ноември 2015 г., Детелина Николова, в качеството си на Председател на УС на СНЦ „Изграждане на паметник на Св. Киприян", и Митрополит Григорий Великотърновски подписаха Протокол за предаването на скулптурното тяло, в присъствието на скулптора Христо Илиев. Паметникът вече е поставен пред Катедрален храм „Рождество Пр. Богородица", на територията на Великотърновската митрополия, родният край на светеца.
     Четириметровият паметник на Св. Киприян (Цамблак) бе подарен на Великотърновска епархия по молба на митрополит Григорий. За идеята разказа през м. септември Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който подчерта важната роля на инициатора за изграждане на паметника - тогавашният кмет на Добрич Детелина Николова.
     По този повод припомняме изказването на Дядо Владика в Деня на Светеца - 16 септември: „Свети Киприян е емблематична личност в живота на Светото Православие. Най-правилното решение е паметникът да се постави в родното му място Велико Търново, където той е приел монашество. Още повече, че и Великотърновският митрополит Григорий възнамерява да изгради духовно-просветен център, посветен на Св. Киприян."
     Варненският и Великопреславски митрополит Йоан посочва още, че въпросът за създаването на този паметник е коментиран преди години, включително и с представители на Руската православна църква. Имало е благословение той да бъде изработен, но години наред е останал на съхранение във Варненска и Великопреславска епархия и по-конкретно в град Добрич, където е учредено Сдружението за изграждане на паметник на Св. Киприян.
     Митрополит Йоан обобщава: „Работим прекрасно с г-жа Детелина Николова. Благодарен съм на нея и на целия екип, който работи и инициира идеята за паметника. Тя е човек, който направи много за града и в духовно отношение подкрепя църквата."
     Благодарност за приноса и активната роля на Председателя на УС на СНЦ „Изграждане на паметник на Св. Киприян", бе изказана и от Великотърновския митрополит Григорий. Той бе сред първите, които поздравиха Детелина Николова по случай встъпването й в длъжност Областен управител на област Добрич.