ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

30.05.2016
Областният управител Детелина Николова гост на родолюбива инициатива в село Паскалево

     Юбилейните тържества в с. Паскалево на 29 май 2016 г., бяха посветени на 120-та годишнина от създаването на народно читалище "Димитър Минчев - 1896", както и навършването на 240 години от рождението и 150 години от смъртта на бележития български възрожденец Поп Паскал - дал име на селото.

     В поздравлението си към жителите и многобройните гости, Детелина Николова благодари на инициативния комитет, подготвил и организирал събитието, за да бъде отдадена нужната почит към достойната личност на неуморимия книжовник, учител и свещеник и всички допринесли за съхранението и развитието на българското и християнско население на Добруджа. Тя припомни, че Поп Паскал е човекът, повел един от керваните от 16 000 семейства и достигнали Бесарабия след Руско-Турската война 1828-1829 г. Областният управител пожела на паскалевци да запазят своята всеотдайност и съпричастност към културноисторическата и родова памет на Добруджанския край.

     Детелина Николова поздрави специално гостите от Бесарабия, като подчерта, че тяхното присъствие показва за пореден път, че връзката с нашите сънародници е неразривна и родолюбивото чувство е неизменно. Всички ние като български патриоти, независимо къде живеем, пазим в сърцата си българщината и любовта към Отечеството.

     Преди юбилейния празничен концерт, в храм "Св. Димитър" в селото, бе отслужена Света литургия от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.