ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

22.07.2016
Областният управител Детелина Николова посрещна академиците Георги Марков и Васил Гюзелев и издателя Иван Гранитски
   Областният управител Детелина Николова посрещна академиците Георги Марков и Васил Гюзелев и издателя Иван Гранитски, които бяха за кратко в Добрич. В рамките на срещата бе дискутирано честването на 100-годишнината от Първата световна война и свързаните с това участия на двамата учени и издателя. Областният управител запозна гостите с програмата за честванията в Добрич и региона, в рамките на които ще бъдат представени и двата тома на книгата на акад. Георги Марков за Първата световна война. С акад. Васил Гюзелев и Иван Гранитски бе обсъдена възможността за преиздаването на „История на Добруджа".
   Детелина Николова запозна своите гости и с проекта „Неовършания харман", чийто първи етап е реализиран в село Житен, община Генерал Тошево, а на 15 август ще бъде официално открита паметна плоча на мемориала, на която са изписани имената на населените места в Добруджа, откъдето са интернирани хора в лагерите в Молдова през 1916-1918 г.
     Проектът „Неовършания харман" се ражда в рамките на общоселска земляческа среща на жителите на Житен през 2006 г. В книгата си „Кървавата бразда на Добруджа" Радостин Мирков разказва за нелеката съдба на добруджанци, като пише, че в началото от добруджанските села са били интернирани 27 544 души, голяма част от които не се завръщат в домовете си. С помощта на община Генерал Тошево и 23 дарители са събрани средства и на 18.09.2007 г. е направена първа копка на мемориала в центъра на село Житен, като е поставено послание за поколенията, което трябва да бъде отворено след 50 г. Официално „Неовършания харман" е открит на 03.11.2009 г. В средата на август ще се проведе церемония по откриването на втори етап на мемориалната градина.