ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

27.07.2016
Областният управител е гост на честването на 1100 г. Успение на св. Кл. Охридски
   Днес областният управител Детелина Николова е гост на тържественото отбелязване на 1100-годишнината от Успение на св. Климент Охридски, което се провежда в историческия комплекс „Двор на кирилицата" в Плиска. Честването на паметната годишнина започна в 13.30 часа с празничен водосвет, отслужен от Варненска и Великопреславска митрополия. От 14.00 часа гостите на историческия комплекс наблюдаваха театрална възстановка, пресъздаваща пристигането на учениците на светите братя Кирил и Методий в Плиска. Урок по житие на свети Климент Охридски пред присъстващите поднесе проф. Пламен Павлов.
   Свети Климент Охридски е български средновековен учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език. Основател е на Охридската книжовна школа. Православната църква го тачи като един от светите Седмочисленици, чийто празник Православната църква отбелязва на 27 юли.
   Гости на тържественото отбелязване на 1100-годишнината от Успение на св. Климент Охридски бяха и Генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукянчук, посланикът на България в Украйна Красимир Минчев, областният управител на Шумен Донка Иванова, кметът на Каспичан Милена Недева, проф. Божидар Димитров. Домакин на събитието бе основателят и създател на "Двора на кирилицата" Карен Алексанян.