ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

20.09.2016
Областният управител Детелина Николова бе гост на откриването на обновената част към мемориала „Неовършаният харман“ в с. Житен
     Днес, 20 септември 2016 г., Областният управител и нейният заместник присъстваха на възпоменателни инициативи в добруджанските села Житен и Кочмар.
     В обръщението си към жителите и гостите на с. Житен, Детелина Николова припомни трагичното събитие от август 1916 г., когато невинни мъже, жени и деца от това добруджанско село са били отвлечени и не са се завърнали никога повече от Молдова. Тя изказа благодарност на хората от селото, които са дали идеята за изграждане на мемориал в памет на загиналите, благодари на община Генерал Тошево за финансовата подкрепа, както и на Инициативния комитет, който още след откриването на Мемориалната градина „Неовършаният харман" през 2009 г., поде кампания за неговото разширяване и не пожали сили, за да обедини усилията на много добруджанци, станали съпричастни в осъществяването на този родолюбив проект.
     Заместник областният управител Сали Феим поздрави жителите на село Кочмар от името на Областния управител и изрази почитта и преклонението пред паметта на героите от Първа конна дивизия с командир генерал Иван Колев, отвоювали една от най-големите победи на българското оръжие по време на Първата световна война в битката край село Кочмар на 3 септември 1916 г. Пред новооткритата паметна плоча той призова да помним безпримерния героизъм на храбрите български воини, които са дали живота си, водени от родолюбиви подбуди в името на националния идеал и свободата на Добруджанския край.