ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

06.03.2017
150 броя книги дариха добруджанци за българските неделни училища в САЩ
150 броя книги дари добруджанци в рамките на обявената в навечерието на националния празник - Трети март, дарителска кампания за българските неделни училища в САЩ от Областния управител на Добрич Детелина Николова.
Първото дарение бе от Детелина Николова, която наред с книги на Певеца на Добруджа - Йордан Йовков, дари и книжки за най-малките, в които децата могат да се учат да пишат българската азбука. В кампанията, която се проведе съвместно с Регионален исторически музей Добрич, се включиха над петнадесет дарители, като някои от тях дариха и по над 20 броя книги. Регионален исторически музей също направи дарение. Сред книгите, които се събраха са творби на Йордан Йовков, Димитър Димов, Иван Вазов, Петко и Пенчо Славейкови, Димитър Талев и други. Има и книги на добруджански автори - Ангел Веселинов, Керанка Далакманска. Зад океана ще получат и най-новата книга на Севда Костова, потомка на поп Паскал, един от основоположниците на българските поселения в Южна Добруджа - „Земя и корени", както и много учебни помагала по български език и литература.
Припомняме, че кампанията е в подкрепа на обявената инициатива от Националния литературен музей за набиране на книги за българите в САЩ. Целта е да се съберат произведения на българските класици, залегнали в учебната програма за средно образование за подпомагане на българските неделни училища в САЩ.
Апелът за дарителската инициатива е на Генералния български консул в Чикаго г-н Иван Анчев. Територията на консулски окръг Чикаго, САЩ, обхваща 14 щата (Колорадо, Айова, Илинойс, Индиана, Канзас, Мичиган, Минесота, Мисури, Небраска, Северна Дакота, Охайо, Южна Дакота, Уисконсин и Уайоминг). Там пребивава най-голямата българска общност зад граница. Като стожер на българската култура, идентичност и дух действат български неделни училища, които само в Чикаго са дванадесет на брой, официално признати и финансово подпомагани от българската държава чрез Министерство на образованието и науката.
Събраната литература ще бъде изпратена до Национален литературен музей София с подкрепата на куриерска фирма „Еконт Експрес", която има традиции в подкрепа на образованието.