ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

23.11.2009
Своевременна реакция на Областна администрация по сигнал
 

     Гражданката Иванова информира, че в Генерал Тошево не е еднакъв подходът към желаещите да се прегледат: работещите в общинските структури са заплащали по 11 лв. за преглед, а останалите пациенти  - по 27 лв.

Поставя се въпросът,  защо има такова разделение,  след като прегледите се извършват безплатно в другите общини, и защо се опорочава безплатната кампания за профилактични прегледи за рак на гърдата.

     На посочения електронен адрес,  днес отговори заместник областният управител д-р Катя Ганова. Ето отговорът на постъпилия сигнал:

     „Искам категорично и ясно да се разграничат прегледите, организирани от община Генерал Тошево за профилактика на рака на гърдата, от прегледите, които организира ПП ГЕРБ и  ЖГЕРБ съвместно със  Сдружението на онкоболните жени. Отговорност за разминаването между обявените за безплатни прегледи и плащането, впоследствие носи организаторът на тези прегледи, а именно общината. Много моля гражданите, които изразяват възмущение,  да отправят въпросите си към община Генерал Тошево.

       Припомням, и нека стане още веднъж ясно, че организираните от ПП ГЕРБ и Сдружението на онкоболните  прегледи,  са  безплатни и такива ще останат до края на кампанията. Тя е в продължение на два месеца (ноември и декември), като апаратът за ултра - звукова диагностика на млечни жлези е точно по една седмица във всяка от общините на Област Добрич. Досега прегледи са осъществени в община  Добрич, община Тервел, община Крушари. Тази седмица предстоят прегледи в община  Шабла и всички прегледи са наистина безплатни."

     Във връзка с постъпилия в Областна администрация сигнал, Областният управител Желязко Желязков с писмо изисква в най- кратък срок отговор от кмета на Община Генерал Тошево, който ще предоставим своевременно на вниманието на обществеността.