ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

25.07.2017
Литературният музей получи дарение със съдействието на Областния управител
Със съдействието на Областния управител Красимир Кирилов днес, 25 юли 2017 г., дом-паметник „Йордан Йовков" получи дарение. Петте пишещи машини - две електрически и три механични, бяха предоставени на Областния управител като дарение от „ВиК Добрич" АД поради отпаднала необходимост. Красимир Кирилов от своя страна дари пишещите машини на литературния музей в рамките на обявената от културния институт кампания за набиране на пишещи машини.
За направеното дарение Областният управител получи грамота, с която Регионален исторически музей - Добрич, изказва благодарност за проявената съпричастност към кампанията на дом-паметник „Йордан Йовков" за набиране на пишещи машини и вещи-символи, свързани с ръкописните и старопечатни книги. Грамота за дарението бе издадена от Литературния музей и на „ВиК-Добрич" АД.
Пишещите машини от недалечното ни минало са част от атракциите в дом-паметник „Йордан Йовков" и чрез тях музейните работници успяват да провокират интереса, особено на децата и тийнейджърите, които връщайки се в годините от миналия век, не успяват да напишат на т. нар. шльокавица текст и отварят книга, за да пробват и усетят как работи една пишеща машина.