ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

06.02.2018
Областна епизоотична комисия проведе заседание за решаване на казуса с горялата кравеферма в с. Славеево
Със заповед на Областния управител Красимир Кирилов, днес - 6 февруари 2018 г., се проведе извънредно заседание на Областната епизоотична комисия. Поводът за работната среща бе намиране на решение за унищожаване на животните, задушили се при пожара, горял в кравеферма в с. Славеево в ранните утринни часове на 04.02.2018 г. Заседанието бе председателствано от Кр. Кирилов, като освен членовете на комисията, на него присъстваха и представители на други институции, които биха имали отношение по казуса. Кр. Кирилов покани на срещата да присъства и собственикът на животновъдния обект Божидар Минчев.
В хода на дискусията д-р Каменов от ОДБХ Добрич, разясни, че съгласно Закона за ветеринарната дейност - чл. 132, собственикът на животновъден обект при пожар е длъжен да уведоми съответната дирекция на БАБХ и кмета на населеното място или евентуално кмета на общината. В същия чл. 132, т.15 е регламентирано задължение на собственика на животните да ги предаде в обект за обезвреждане, поясни д-р Каменов и добави, че той и колегите му са научили за инцидента от медиите, а собственикът на обекта е уведомил ОДБХ едва в обедните часове на 05.02.2018 г. Преди това Минчев е бил и в Община Добричка, но не е подал сигнал за инцидента във фермата си, заяви кметът на Община Добричка Тошко Петков. В отговор на питане от Областния управител Красимир Кирилов, собственикът на животновъдния обект Божидар Минчев поднесе извинения на присъстващите участници в заседанието на Областната епизоотична комисия, като добави, че не може да отговаря за действията на брат си, изнесъл информация в медиите.
Д-р Каменов увери, че веднага като се е запознал с казуса от медиите, са били предприети действия и на място в понеделник сутрин са били отговорника от ОДБХ за Община Добричка и двама лекари. „След като разбрахме ситуацията, веднага предприехме действия и уведомихме Областния управител и кмета на Община Добричка. Извикахме собственика, който заяви, че изобщо не е ходил във фермата и въобще не знае за какво става въпрос", заяви д-р Каменов. Той заяви, че утре сутринта на място във фермата ще пристигнат два специализирани автомобила на екарисаж във Варна, които да извозят мъртвите животни.
Преди да закрие заседанието поради изчерпване на дневния ред, Областният управител Красимир Кирилов препоръча на собственика на животновъдния обект да създаде организация за извозването на животните за унищожение.