ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

13.02.2018
Заместник областните управители на Добрич са делегати на срещата „Туризъм и икономически растеж“
Заместник областните управители на Добрич Живко Желязков и Красимир Николов са делегати на срещата на високо ниво на министрите на туризма на държавите членки на ЕС, която днес се провежда в НДК в София. Домакин е министърът на туризма на България г-жа Николина Ангелкова. Срещата е в рамките на председателството на България на Съвета на Европейския съюз.
В престижния форум участие вземат 30 държави от ЕС и Балканите, съобщава българскотоМинистерство на туризма. В рамките на неформалната среща ресорните министри ще обсъждат как да се развива устойчиво туризма като икономически отрасъл, който създава 10% от брутния вътрешен продукт на Европейския съюз и възможностите той да е двигател за икономиките в Европа и региона.
Приходите от международен туризъм в страните от ЕС са над 341 млрд. евро през 2016 г. Очаква се те да са още по-високи през 2017 г., информират от Министерството на туризма.
В събитието, което е от най-високия клас „А", т.е. на министерско ниво, в календара на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, участие ще вземат еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и малките и средни предприятия Елжбета Биенковска, генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН г-н Зураб Пололикашвили, министри на туризма от ЕС 28, от Балканите и представители на бизнеса. Министрите ще обсъдят последователно три теми: политиките на Съюза в туризма, сигурността и възможностите за сътрудничество в сектора между Европа и Китай. Предмет на обсъжданията ще бъдат споделената икономика и прилагането на регулаторните политики на ЕС в туризма.
Подобряването на сигурността и привлекателността на туристическата дестинация ще е в центъра на втората дискусия.
Инициативата „2018 г. - Година на туризма ЕС - Китай" ще е третата основна тема на срещата. Потенциалът на китайския пазар е огромен. По предварителни данни през 2017 г. в европейските страни са отчетени 12,4 млн. туристически посещения на китайски граждани като ръстът спрямо 2016 г. е 18%.