ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

29.07.2018
Добрич отбеляза 101 години от смъртта на генерал-лейтенант Иван Колев

Днес, 29 юли 2018 г., Община град Добрич организира тържествено честване на 101 години от смъртта на ген. Иван Колев. На събитието присъства заместник-министър председателят Валери Симеонов. Венци и цветя пред паметника на славния български пълководец положиха народни представители, областният управител Красимир Кирилов, кметът на Община град Добрич Йордан Йорданов, председателят на ОбС Добрич, общественици, граждани на Добрич.

Генерал-лейтенант Иван Колев издъхва на 29 юли 1917 г. във виенска болница. Той е пряко свързан с историята на Добруджа в периода на Първата световна война и затова е известен с прозвището „Спасител на Добруджа“.

Както е известно паметникът на легендарния пълководец, признат от историците като изключителен тактик и наричан „Баща на българската конница“, бе изграден с изключителното съдействие на вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов, който предостави по-голямата сума от средствата за мемориала. Пред журналисти днес, г-н Симеонов изрази възхищението си от пазенето на историческата памет в Добрич и тържественото отбелязване на годишнината от смъртта на генерал-лейтенант И. Колев и изрази надежда, че делото му ще намери място в учебниците по история на подрастващите.