ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

08.08.2018

До момента са изградени 81 км от телената ограда срещу диви свине по сухоземната граница с Румъния, информират от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите. Разнесени са и коловете, върху които се поставя бодливата тел по дължината на 90% от общо 133-те километра между Силистра и Дуранкулак. По оградата се работи едновременно на 6 места - 2 в Силистренска и 4 - в Добричка област.

От следващата седмица започват и регулярните доставки на режещата тел „Бруно", с която ще бъде подсилена оградата. Първата доставка на 35 км тел „Бруно" е предвидена за началото на другата седмица. На местата, където все още няма изградена ограда продължават денонощните дежурства на патрули, които имат за цел да не допуснат навлизането на диви прасета от Румъния.

Ръководството на Министерството на земеделието, храните и горите лично следи за бързото изграждане на оградата по северната ни сухоземна граница с Румъния.

Припомняме, че директорът на Националната референтна лаборатория за класическа и африканска чума по свинете д-р Емилия Иванова, обяви, че резултатите на пробите, взети от умрялото диво прасе, открито миналата седмица край Шабла, категорично отхвърлят наличие на вирус за африканска чума по свинете АЧС.

От Областния щаб, сформиран за координиране на действията за превенция и недопускане на разпространението на заболяването на територията на Р България апелират към собствениците на свинеферми, както и стопани, отглеждащи прасета в задни дворове да се спазват стриктно мерките за биосигурност и при най-малки съмнения за заболяване на животните - да се свързват с ветеринарен лекар от Областна дирекция "Безопасност на храните".