ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

16.08.2018
Зам.-министър Атанас Добрев направи инспекция на изграждането на оградата за превенция на АЧС
Над 110 от общо 133 километровото съоръжение за превенция срещу Африканската чума по свинете (АЧС) вече са изградени, съобщават от пресцентъра на Министерство на земеделието, храните и горите. От там уточняват, че това е обявил заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев по време на контролни проверки в района на ГКПП Дуранкулак и ГКПП Кардам и по цялото протежение на оградното съоръжение, простиращо се от Силистра до Дуранкулак. „Предстои и подсилване на оградата с режеща тел тип Бруно и поставяне на отблъскващи мигриращите животни репеленти, като се очаква тя да е готова през следващата седмица.", допълни още заместник-министърът. Той подчерта, че за изграждането на оградата са командировани служители от 6-те държавни предприятия и 16-те регионални дирекции по горите, които работят денонощно, в това число и с даване на дежурства по охрана на съоръжението.
По време на проверката, извършена съвместно с регионалните структури на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), беше установено и че на входовете към България на граничните пунктове с Румъния са поставени вани с дезинфекционни разтвори и душови установки за транспортните средства, влизащи в страната. Прави се постоянна проверка на колите и преминаващите граждани за наличие и пренасяне на храни, съдържащи продукти от свинско месо. Директорът на Областната дирекция на БАБХ в Добрич д-р Каменов посочи, че внасянето на такива продукти е забранено и те се конфискуват и поставят в хладилни камери на БАБХ на граничните пунктове.
„България за първи път като страна започна превенция преди още заболяването да е установено на територията й, подчерта заместник-министърът, като посочи, че са ангажирани над 500 служители от горската система в последните седмици. „Изключително благодарни сме на колегите от държавните предприятия и от структурите на ИАГ за разбирането и добрата работа, която извършват на терен по границата - не само изграждане на оградата, но и обходи за охрана, наблюдение и анализ на миграционното поведение на животните около съоръжението", обяви заместник-министърът. Той посочи, че в разгара на летния сезон въпреки пренасочването на част от ресурса към северната граница, служителите в горите продължават и проверките срещу бракониерските набези и по контрол и охрана в горите на територията на цялата страна.
Само от началото на годината за 7-те месеца досега проверките са вече над 200 000, подчерта той, което е дори повече от миналата година за същия период. 110 хиляди от тях, са извършени от 6-те предприятия и техните поделения и близо 95 000 - от регионалните дирекции по горите на ИАГ. Общият брой установени нарушения са над 6000, подчерта заместник-министър Добрев, като са задържани над 8000 кубически метра дървесина, 200 МПС, 400 каруци, 200 моторни триона и други инструменти за добив на дървесина.