ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

03.10.2018
Областният управител прие новия Генерален консул на Р Турция в Бургас
     Областният управител Красимир Кирилов днес прие новият Генерален консул на Република Турция в Бургас - Н. Пр. Нурай Иньонтепе. Дипломатът, който встъпи в длъжност през март т.г. е на опознавателна визита в област Добрич. В срещата с дипломата участваха и двамата заместник областни управители - Живко Желязков и Красимир Николов.
      Н.Пр. Иньонтепе сподели, че област Добрич заема важно място в българо-турските отношения и добави, че историята свидетелства за това как български и турски войници са се били рамо до рамо за свободата на Добруджа. Той изрази своето възхищение и уважение от това, че в мемориалния комплекс „Военно гробище" се пази паметта на загиналите във войната и сравни комплекса с военния мемориал в Чанаккале. Днес никой не е за войната, защото тя не е добро и носи гибел на много хора, каза дипломатът. „Разбираме и уважаваме българските си приятели. Българо-турските взаимоотношения се развиват добре. България е страна член на ЕС, а Турция върви по този път" - отбеляза още Н. Пр. Иньонтепе. Той сподели, че в рамките на своя мандат смята да концентрира работата си върху сближаването на двата народа и развитието на културата и изкуството като мост на добросъседски взаимоотношения и изяви желание да организира изложба в Добрич от творби на млади хора, които преди това да преминат обучение по определен вид изкуство. В тази връзка дипломатът изрази прекрасните си впечатления от археологическата експозиция в Регионален исторически музей Добрич и отбеляза, че страната ни е на трето място в Европа, след Италия и Гърция, по богатство на археологически артефакти.
     От своя страна областният управител Красимир Кирилов запозна госта с кратката визитка на област Добрич и отправи покана чрез дипломата към представители на бизнеса от турската страна. Двамата обсъдиха и възможностите за туризъм, които предлага област Добрич и Република Турция.