В Областна администрация работи денонощна телефонна линия в помощ за граждани на Украйна - 0888478606

Официално откриха 14 км участък от рехабилитирания път II- 29 Добрич - Кардам

prev next
     Николина Чапанова - директор на дирекция „Изпълнение на проекти по ОПРР 2014-2020 и по програмите за териториално сътрудничество на ЕС" в Агенция „Пътна инфраструктура" бе гост на церемония за откриване на изцяло рехабилитирани 14 км от път II-29 - Лот 5. На събитието присъстваха заместник областните управители Живко Желязков и Красимир Кирилов, директорът на Областно пътно управление Добрич Георги Стратиев, кметове и общински съветници. След водосвет, отслужен от архиерейския наместник на Добричка духовна околия иконом Иван Дойчев, г-жа Чапанова пожела безаварийно пътуване. Тя припомни, че Лот 5 обхваща участъка от разклона за с. Паскалево, околовръстния път на Добрич - източната му дъга, до разклона за с. Стефаново. В рамките на реализацията на обекта са напълно рехабилитирани 6 мостови съоръжения, добави още тя. Стойността на обекта е близо 14 млн. лв. „Миналата година приключи още един Лот от този път, чиято стойност бе 8,5 млн. лв. Общо с приключените лотове през миналата и тази година са напълно рехабилитирани 30 километра от път II-29 на стойност 30 млн. лв. Това ще доведе до смаляване на времето за пътуване и ще подобри комфорта. В навечерието на светлите празници призовавам водачите за разумно шофиране" - каза Н. Чапанова.
     Заместник областният управител Ж. Желязков благодари на изпълнителите на обекта и заяви увереност, че добрата съвместна работа с МРРБ и АПИ ще продължи в отговор на повишените изисквания на хората. Той отбеляза, че това е една от най-важните и най-натоварени пътни артерии и пожела безаварийно пътуване на всички.
     Пред журналисти Н. Чапанова сподели в отговор на питане, че за настоящия програмен период на територията на област Добрич няма други проекти по оперативната програма. Тя поясни, че сега стартира планирането за следващия програмен период и тепърва пред9стои да се правят анализи за подготовка на новите проектни предложения.
     Последният основен ремонт на участъка е извършен преди повече от 10 години. С успешното завършване на проекта се осигурява бърз транспортен достъп на жителите от с. Стожер, с. Стефан Караджа, гр. Генерал Тошево, с. Кардам и с. Йовково до жп гара Варна, летище Варна, гр. Добрич и до границата с Румъния. Повишава се безопасността на движение, подобрява се връзката между населените места в региона и на всички пътуващи към ГКПП „Кардам“. По-добрата инфраструктура е предпоставка за увеличаване на инвестициите в региона и откриването на нови работни места, увеличат се възможностите за предоставяне на гражданите на качествени и конкурентни здравни, социални и образователни услуги.

     Изпълнител на проекта лот 5 е „Инжстройинженеринг“ ЕООД. Стойността на договора е 13 813 919,64 лв. с ДДС. Строителният надзор е осъществен от „Трафик холдинг“ ЕООД. Техният договор е за 382 200 лв. с ДДС. Авторският надзор е на „Трансконсулт-22“ ООД. Договорът им е за 5 621,94 лв. с ДДС.

     Общата стойност на проекта BG16RFOP001-7.001-0005, Лот 5 „Път ІІ-29 Добрич – Кардам от км 38+100.31 до км 52+168.81 с обща дължина 14,069 км, област Добрич“ е 14 454 665,97 лв. с ДДС. Финансирането от Европейския съюз е 85% - 12 286 466,08 лв. с ДДС. Националното съфинансиране е 15% - 2 168 199,89 лв. с ДДС.

Актуално

съобщение

анкета