ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

13.07.2019
Областният управител и Регионален исторически музей Ви канят на литературен празник в Дом-паметник „Й. Йовков“

В аванс днес - 27 май 2019 г., информираме, че в Деня на детето – 1 юни, Дом-паметник „Йордан Йовков“ ще отвори врати, за да посрещне младите хора – бъдещето на Европа, които чрез стиховете си градят мостове между поколенията и съхраняват живо културното наследство. Празникът „Поетичните гласове на младите европейци – живото културно наследство на Европа“ е посветен на малките, големите и вече пораснали автори, участвали в поетичния конкурс „Възкресения“.

Самият конкурс има 25-годишна история, като се е превърнал в емблема за средношколците любители на мерената реч. Не един и двама от печелилите отличия в годините назад са вече утвърдени автори на стихове.

Поезията е едно от изкуствата, което не признава граници, защото докосва душите на хората. Учи ги да бъдат по-добри. Дава им надежда. Пази традициите и ги пренася през времена и епохи. Културното многообразие ни учи на етническа толерантност и младите поети доказват това със стиховете си. Затова Регионалният исторически музей Добрич и областният управител Красимир Кирилов отправят покана към всички, които имат желание да съпреживеят детския празник и аплодират както младите автори, така и доказани поетични пера, да заповядат на 1 юни 2019 г. от 11.00 ч. в Дом-паметник Йордан Йовков“. Домакините са подготвили юбилеен сборник „Възкресения“ за 25-ата годишнина на конкурса, който е финансиран със средства по Работната програма на Комуникационната стратегия на Република България за 2019 г.