ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

17.07.2019
Увеличава се процентът на чистите морски зони за къпане с отлично качество

В навечерието на активния летен сезон От Министерство на здравеопазването информират, че се подобрява статусът на зоните за къпане по българското Черноморие и общо 11 са със статут „Отлична“ спрямо 2017 г., съгласно изискванията на Наредба № 5 за управление качеството на водите за къпане. На територията на област Добрич сред зоните, които през 2018 г. са подобри своя статус, спрямо предходната година е зона Болата.

Припомняме, че при срещата си представителите на туристическия бранш от областта министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи, че плаж Болата е избран за един от най-красивите плажове в Европа, според вота на 32 428 туристи от 116 различни държави, гласували в конкурса, провеждан от европейската организация European Best Destinations.

Според информацията на Министерството на здравеопазването на територията на област Добрич за 2018 г. само няколко зони са оценени с „Добър“ – Божурец-1, 2, 3; Дуранкулак – север 2 и Крапец – север. Всички останали зони имат оценка „отличен“. От МЗ отбелязват, че през отминалата 2018 г. е преустановена тенденцията за намаляване на зоните за къпане с добро състояние, за сметка на тези с оценка „отличен“. Спрямо 2017 г. броят на отличните зони за къпане се е увеличил през 2018 по цялото Черноморско крайбрежие с 8 броя. Все още обаче процентът на зоните за къпане с добро качество у нас е висок, спрямо средните нива за страните от Европейския съюз, посочват още от здравното министерство.