ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

30.07.2019
Дискусия за толерантността се проведе в Бранище
     На 29 юли 2019 г. от 17.30 ч. в залата на НЧ „П. Р. Славейков - 1942 година" в Бранище се проведе дискусия, организирана от културния институт. Събитието, организирано от читалището, бе посветено на толерантността, като бе припомнен и най-яркият пример за толерантност в най-новата история на България - спасяването на българските евреи от Холокоста. Гости на инициативата, която е в изпълнение на Работната програмата за 2019 г. на Комуникационната стратегия на страната, бяха кметът на село Бранище Димитър Николов и областният управител Красимир Кирилов.
     Модераторът на събитието - читалищният секретар Ивелина Йорданова подчерта, че именно чрез толерантно отношение към околните и приемането на различията, обществото ни ефективно противодейства на езика на омразата с отношение и поведение. Кметът на Бранище - г-н Димитър Николов, призова жителите на селото да проявяват едни към други повече търпимост и разбиране.
     В хода на дискусията областният управител Красимир Кирилов се обърна с апел към жителите на Бранище да проявят разбиране и толерантност по отношение на въведеното бедствено положение във връзка с усложнената епизоотична обстановка. Той апелира тези, които гледат прасета в т. нар. заден двор, да спазят поставения срок на гратисен период и да заколят животните си. „Проблемът, пред който сме изправени е сериозен и от всички нас зависи да съхраним един икономически отрасъл, да запазим работни места. С обединени усилия от страна на държавата в лицето на институциите, и на хората по места, считам, че до голяма степен можем да вярваме, че ще преодолеем проблема" - каза Кр. Кирилов.
     Ив. Йорданова припомни, че именно с обединени усилия на всички нива, както и на обществото, България успява да спаси всичките свои граждани от еврейски произход от Холокоста. Присъствалите на събитието гледаха филма на студио „Време" - „Гнездо на толерантност", създадена с цел да покаже съпричастността на българина към различните. Лентата документира „Деня на толерантност и междуетническа подкрепа", проведен на 31-ви март 2017 г. в град Кърджали. Премиерата му е била посветена на 80-годишния юбилей на проф. Михаел Бар-Зоар - израелски историк, писател и политик, прославил България по целия свят с книгата си „Извън хватката на Хитлер".