ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

28.02.2020
Областен щаб координира мерки и действия във връзка с разпространението на коронавируса COVID-19
     Във връзка с разпореждане от Националния щаб и заповед на министъра на образованието, със своя заповед областният управител на Добрич Красимир Кирилов сформира Областен координационен щаб към Областния съвет по здравеопазване по повод високата степен на разпространение на новия коронавирус COVID-19. В състава му са включени директорите на здравни заведения в областта, кметовете на общини, директори и ръководители на службите за сигурност, на Гранична полиция, представителите на регионалните колегии на лекарския съюз, общопрактикуващите лекари на специалистите по здравни грижи. Щабът се председателства от областния управител Красимир Кирилов, а негов секретар е директорът на РЗИ Добрич д-р Светла Ангелова. Д-р Ангелова представи пред членовете на щаба актуална информация по отношение на заболяването на територията на област Добрич и съобщи, че към момента се наблюдават 49 жители на областта, които са били в страни с висок риск от зараза, каквито за момента са определени Китай и Италия. Тя бе категорична, че хората са преминали граничен здравен контрол, нямат признаци на заболяването и се намират под наблюдение от личните им лекари и увери, че засега обстановката в областта е спокойно.
     Директорът на РЗИ разясни алгоритмите на действие при възникване на случай, обсъдени бяха готовността на медицинските кадри и здравни заведения да посрещат пациенти с коронавирус при необходимост и се създаде организация за действие. Решено бе заседания на Областния координационен щаб да се свикват при необходимост.
     В хода на дискусията д-р Ангелова информира, че има нова грипна вълна, като са регистрирани случаи на заболяване от грип от тип А и тип В. Поради повишена заболяемост със заповед на началника на Регионалното управление по образование за неучебни дни се обявяват 2 и 4 март на територията на общините Каварна, Балчик и град Генерал Тошево.