ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

05.05.2020
Министърът на здравеопазването К. Ананиев актуализира заповедта си в частта й за работата на заведенията
     Министърът на здравеопазването актуализира заповедта, с която от утре, 6 май, на ресторантите, кафе сладкарниците, питейните заведения и тези за бързо обслужване се разрешава да работят с клиенти на откритите си търговски площи (градини, тераси и др.) при спазване на определени противоепидемични мерки. Това съобщава на своята интернет страница здравното министерство, след проведения Коалиционен съвет и последващия брифинг в Министерски съвет.
     В актуализираната заповед на министъра се посочва, че разстоянието между масите в заведенията трябва да бъде минимум 1,5 метра. Обслужващият персонал трябва да бъде с поставена защитна маска за лице или със защитен шлем. Препоръчително е носенето на ръкавици.
     С новата заповед - РД-01-250/05.05.2020 г., е актуализирано и разстоянието между чадърите в самостоятелни плувни комплекси и басейни. Разстоянието между два чадъра, измерено от центъра на чадърите, в площите на открито около басейните, трябва да бъде най-малко 5 метра.
     С издадената днес заповед се допускат и посещенията на музеи на открито, при спазване на изискването за социална дистанция и всички противоепидемични мерки.
     По време на брифинга бе съобщено още, че се работи по детайли за ползването на купони за почивка, с които да се подпомогне туристическия сектор в страната, който е сред сериозно засегнатите от епидемията. Като част от мерките, които правителството обсъжда и предстои да бъдат обявени е и възможността плажните принадлежности - чадър и шезлонг, да са безплатни през летните месеци.

Със Заповед № РД-01-250/05.05.2020 г. можете да се запознаете в прикачения файл.