ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

26.05.2020
Излекувани са всички боледували от коронавирус в област Добрич
     В края на миналата седмица бе взета втора проба на последния от заболелите от коронавирус пациенти в област Добрич и резултатът е отрицателен, съобщи секретарят на Областния координационен щаб и директор на Регионална здравна инспекция д-р Светла Ангелова.
     Припомняме, че общо от настъпване на пандемията 14 лица от областта бяха констатирани с положителни резултати от изследване за заразяване с коронавирус. Седем от заболелите бяха на домашно лечение, а другите седем - бяха настанени в Инфекциозно отделение. За оздравели пациентите се считат при доказани два отрицателни резултата с PCR тест на взети проби. Д-р Св. Ангелова - секретар на Областния координационен щаб и директор на РЗИ Добрич допълва, че от началото на месец май няма проби с положителни резултати.
     Съгласно дадените указания от Министерство на здравеопазването, планирано се извършват изследвания на медицински лица и заетите в социалната сфера. До момента няма положителни резултати. С приоритет в здравеопазването се изследваха медицинските лица в Центъра за спешна медицинска помощ и филиалите му в областта. Продължава по график да се вземат проби и изпращат за изследване на работещите в социалната сфера - домове за възрастни хора, служители в структури, предлагащи услуги от резидентен тип. Други организирани по колективи пробонабирания и изследвания не са планирани и не се извършват.
     Областният управител Кр. Кирилов изказва благодарност към лекари и медицински специалисти, както и към всички жители на област Добрич, които проявяват отговорност и дисциплина и спазват стриктно въведените ограничителни мерки. „Пандемията създаде редица проблеми и трудности за всеки, но само със сериозно отношение към проблема и с обединени усилия ще успеем да се справим и да продължим напред", споделя Кр. Кирилов и допълва: „Трябва да се научим да живеем в условията на риск за здравето - нашето и на близките ни хора. Затова трябва да бъдем стриктни и да не пренебрегваме опасността от разпространение на заразата".