ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

09.06.2020
Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Р. Радев ще наблюдава съвместните бойни стрелби “Шабла 2020”
     На своята интернет страница Президентството информира, че визитата на държавния глава президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Р България Румен Радев в област Добрич ще продължи и утре - 10 юни 2020 г. Р. Радев от 10.45 ч. ще присъства на деня за високопоставени гости на съвместните бойни стрелби „Шабла 2020", което се провежда на зенитен полигон на ВВС „Шабла.
     Друг високопоставен гост, който ще наблюдава съвместните бойни стрелби утре е заместник-министър председателят и министър на отбраната Красимир Каракачанов, съобщава на своята интернет страница Министерството на отбраната.
     От ведомството информират, че на зенитния полигон на Военновъздушните сили военнослужещи и техника от състава на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции провеждат полево обучение, бойни и експериментални стрелби по въздушни и надводни цели. Общ ръководител на подготовката е заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев. Действията на военнослужещите утре ще наблюдават и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирите на Сухопътните войски и Военновъздушните сили генерал-мaйор Михаил Попов и генерал-майор Цанко Стойков, висши офицери от Българската армия.
     Демонстрацията на способности, постигнати по време на съвместната подготовка, ще се проведе по сценарий, изграден на базата на хипотетична военно-кризисна ситуация в условия, максимално близки до реалните.
     Първият елемент от този сценарий е въздействие от авиационни активни средства за противовъздушна отбрана (ПВО) по самолет-нарушител на въздушното пространство на Република България. За целта ще бъде изпълнен отстрел по въздушна цел от самолет МиГ-29 с авиационна управляема ракета.
     Следващият етап от планирания сценарий е провеждането на мисия за бойно търсене и спасяване на екипаж, напуснал аварийно самолета. В изпълнението на различните задачи от мисията ще участват самолет Су-25, вертолети „Кугар", Ми-24 и Ми-17.
     Демонстрациите ще завършат с предотвратяване на авиационен удар от противостоящата страна по инфраструктурата в оперативна дълбочина. За целта формирование за противовъздушна отбрана ще осъществи прикритие по основното направление за влитане. Формированието е щатно осигурено със зенитна установка ЗУ-23-2 и преносим зенитно-ракетен комплекс (ПЗРК) „Стрела 2М", които ще осъществят въздействие с огън и маньовър.