ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

23.06.2020
Няма медицински лица, заразени с COVID-19 по време на изпълнение на служебни задължения
     Във връзка с публикуваната информация за броя на заразени медицински лица с коронавирус на страницата на Единния информационен портал за заболяването и високия обществен интерес, д-р Светла Ангелова - секретар на Областния координационен щаб и директор на Регионална здравна инспекция Добрич внесе следното уточнение: „От началото на разпространение на заразата с вируса COVID-19 регистрираните на територията на област Добрич положителни резултати за коронавирус на медицински лица са два на брой. Във връзка с нанасяне в системата на професията на пациентите, алгоритъмът й отчита медицинско лице". Д-р Ангелова поясни, че и при двата случая се касае за медицински лица, които са се зарази в резултат на контакт с вече установени с положителни резултати пациенти, без към момента да са упражнявали професията си. Първият случай на медицинско лице с положителна проба е сред първите 14 заболели, установени с положителни резултати, като заразяването е по време на отпуск на медицинското лице, а не в момент на упражняване на професията, каза директорът на РЗИ. Второто медицинско лице с положителен резултат за коронавирус е от последната седмица, като в случая се касае за лице в пенсионна възраст, което от години не работи и отново заразяването е поради контакт с болен от COVID-19.
      Припомняме, че в началото на миналата седмица бяха установени две лица с положителни резултати за коронавирус, които бяха настанени за лечение в Ковид сектора на Второ вътрешно отделение на МБАЛ Добрич /бивше Инфекциозно отделение/. След проведено лечение и двете лица са в добро състояние и им е взета първа проба, като ако резултатът е отрицателен той трябва да бъде потвърден още веднъж, за да се счита, че те са напълно излекувани, каза директорът на РЗИ.
     Д-р Ангелова припомня, че информацията, касаеща здравословното състояние на всеки един гражданин, съгласно Закона за здравето, е лична и не е обект на публично достояние. До такава информация достъп имат само медицински лица.