ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

04.09.2020
На 6 септември България отбелязва Съединението на Княжество България и Източна Румелия

На 6 септември България отбелязва Съединението на Княжество България и Източна Румелия

           

На 7 септември южна Добруджа чества възвръщането си в пределите на Родината

           

Уважаеми жители на област Добрич,

 

За мен е чест и удоволствие да Ви поздравя най-сърдечно в навечерието на двете бележити дати от славната история на Република България – 6 и 7 септември.

Преди 135 години на 6 септември българският народ се обединява в името на каузата за свободна и единна България. Общественици, политически кръгове и сили, пренебрегват своите идеологически различия и противоречия и мобилизират градивната си енергия, за да докажат единни, че българите са достойни за уважение и възхищение и Отечеството не може да бъде разделено.

            Нека на 6 септември, когато почитаме загиналите герои, да си припомним техните послания - да бъдем силни в единството си, горди с миналото си и мобилизираме онази градивна енергия, която въпреки различията ни, ще ни донесе един по-добър утрешен ден за нас, за родителите ни, за децата ни!

          Скъпи добруджанци,

            Знам, че за всеки един от нас следващия ден от календара 7 септември, е не по-малко значим, защото преди 80 години с подписването на Крайовската спогодба е поправена една несправедливост спрямо Родината. Отново със силата на духа, мъжеството и героизма на българските войни Родината преживява второ съединение – възвръщането на южна Добруджа в пределите на България.

За мен като потомък на добруджанци, а вярвам и за всеки един от жителите на област Добрич, началото на септември е символ на Съединението и триумф на българското единство и сбъднатия национален идеал! Нека отново си спомним с почит за героите и да заявим своята готовност последователно да отстояваме националните интереси,  да съхраняваме и развиваме българската държавност! Нека се заредим с нова доза оптимизъм и самочувствие и с повече решимост и отговорност в работата ни в името на нашите общини и региони!

 Бъдете здрави и честит празник!

             С уважение,

           КРАСИМИР КИРИЛОВ

          Областен управител на област Добрич