ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

25.09.2020
Заместник-министър председателят и министър на отбраната Кр. Каракачанов и кметът на Добрич Й. Йорданов откриха паметна плоча

     Заместник-министър председателят и Министър на отбраната Красимир Каракачанов бе днес сред гостите за празника на Добрич. В следобедните часове той официално даде старта на втората поред национална информационна кампания на Министерство на отбраната "Бъди войник". Заедно с него присъстваха още заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев, полковник Добромир Добрев, командир на военно формирование 34 200 - Шумен и началник на гарнизона в Шумен.

     След това министър Красимир Каракачанов и кметът на Добрич Йордан Йорданов откриха паметна плоча с имената на войниците и офицерите – добруджанци, загинали във Втората световна война. В обръщението си министърът благодари на областния управител Красимир Кирилов, на кмета на Добрич и цялата общественост за работата им през годините в издирването и изписването на имената на всички добруджанци, загинали във Втората световна война. „Тези мъже, и други като тях, воюваха и загиваха затова да бъде запазено нашето Отечество, непокътнато, след поредната голяма война“, посочи министър Каракачанов. В словото си той припомни накратко историческите събития около Първата и Втората световна война и специално съдбата на българите от Северна Добруджа и Южна Добруджа. „За част от добруджанци 80-ата годишнина от връщането на Южна Добруджа е голям празник. Българите, живеещи в Южна Добруджа, се върнаха в Майката Родина, но българите от Северна Добруджа бяха изселени. За тях това не беше празник, но въпреки всичко една справедливост възтържествува - Южна Добруджа беше върната на България и днес е едно от най-прекрасните кътчета на нашата Родина“.

     В церемонията по тържественото освещаване на пачетната плоча  участваха народните представители от ПП ГЕРБ и "Обединени патриоти" от Добрички многомандатен район, областният управител, командири от българската армия, граждани.

     Празничната програма за Деня на Добрич и 80-ата годишнина от възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България завърши със заря - проверка, за която гост бе президентът на страната Румен Радев. Държавният глава прие почетния строй на площад "Свобода", след което в обръщение към жителите и гостите на града подчерта, че Крайовската спогодба е триумф на българската дипломация. Той пожела на добруджанци здраве и да съхраняват традициите. В тържествената заря - проверка участваха кметът на Добрич Йордан Йорданов, народните представители от ПП ГЕРБ и Обединени патриоти от Добрички многомандатен избирателен район, областният управител Красимир Кирилов.