ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

01.03.2021
За седмица са регистрирани и проучени общо 139 случая на COVID-19
     За периода от 22 до 28 февруари в областта са регистрирани и проучени общо 139 случая на COVID-19, информира директорът на Регионална здравна инспекция и секретар на Областния координационен щаб д-р Светла Ангелова. От положителните случаи 1 е санитар, 7 са учители и петима са ученици. Като контактни под карантина са поставени 2 деца и петима педагози и едно лице помощен персонал от Общински детски комплекс в гр. Балчик, 10 ученици от трети клас и един педагог от СУ „Ст. Караджа" - Каварна, 44 ученици от 11 „г" клас и сборна група на ЕГ „Г. Милев в Добрич; карантинирани са учениците от втори „а" клас на СУ „Св. Кл. Охридски" в Добрич.
    От РЗИ отчитат, че за периода 25-26.02.2021 г. след проведени RT-PCR тестове са регистрирани положителни резултати за коронавирус при трима учители от ОУ „В. Левски" в с. Хитово. В тази връзка с цел ограничаване разпространението на заразата с писмо до РУО директорът на РЗИ препоръчва на основание чл. 105, ал. 5 от Закона за предучилищното и училищно образование временно да се преустанови присъственото обучение в ОУ „В. Левски" в с. Хитово и учениците да преминат на дистанционно обучение за най-малко 14 дни, считано от днес - 01.03.2021 г. Д-р Ангелова допълва, че продължава работата по установяване на всички контактни лица, тъй като педагозите, дали положителни проби, са пътували с общ транспорт до работното си място заедно с други учители и ученици от съседни села.
     За посочения период общият брой изследвани с RT-PCR тестове и бързи антигенни тестове от областта в лаборатории в страната е 363 лица. Общият брой на поставените под карантина е 252. От потвърдените 139 случая 37 са хоспитализирани, от тях шест са настанени в ОАИЛ.
Продължава изпълнението на Националния ваксинационен план, като е създадена организация и се извършва ваксиниране на членовете на секционни избирателни комисии в кабинетите в областта. От последната доставка към момента ваксини са предоставени и на общопрактикуващите лекари.