ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

05.04.2021
Със заповед на директора на РЗИ Добрич се увеличават леглата за пациенти, болни от COVID-19
     Считано от 4 април 2021 г., когато влиза в сила заповед на директора на Регионална здравна инспекция Добрич, на територията на област Добрич са увеличени леглата за лечение на пациенти с коронавирус. Повишението на броя легла в лечебните заведения е на основание Закона за здравето и заповеди на министъра на здравеопазването във връзка с високия брой пациенти, имащи нужда от лекарско наблюдение в болнична среда.
Първото увеличение на легла за пациенти с коронавирус бе в края на март, каза д-р Светла Ангелова - директор на РЗИ Добрич. Заради ръста на заболели се наложи да се увеличи броят на леглата за лица с коронавирус в сектора към Второ вътрешно отделение по Вътрешни болести от 60 на 80, поясни д-р Ангелова и допълни, че със същата заповед от 29.03.21 г. са били увеличени на 8 и леглата в Отделението по анестезия и интензивно лечение. В МБАЛ Балчик леглата за ковид-пациенти са 18, толкова са и в Държавна психиатрична болница в Карвуна. В Центъра за психично здраве „П. Станчев" в Добрич са 10. По две легла трябва да има в заведенията от специализираната болнична помощ на територията на областта - специализирана болница за рехабилитация „Тузлата" и СБР „Медика Албена".
     Продължаващият ръст на заболяемост растящият брой пациенти, имащи нужда от лекарско наблюдение в лечебно заведение е наложило ново увеличение на леглата за лица с основна или с придружаваща инфекция със SARS-CoV-2.
     Новата заповед на директора на РЗИ е № РД-01-290 от 02.04.21 г., като влиза в сила от 04.04.21 г. В нея се указва, че МБАЛ Добрич трябва да има задължителен брой 105 легла в COVID-сектора към Второ вътрешно отделение по Вътрешни болести, от които 80 легла, базирани в COVID-сектора на Второ вътрешно отделение и 25 легла, базирани в Отделението по Инфекциозни болести в Терапевтичния корпус. В Реанимационния сектор са определени 8 легла за интензивно лечение. Запазва се броят легла в другите лечебни заведения - МБАЛ Балчик - 18, ДПБ в Карвуна - 18, и 10 в ЦПЗ „П. Станчев". Запазва се и броят на леглата за изолация на пациенти със съмнения за коронавирус в заведения от специализираната болнична помощ в областта - СБР „Тузлата" - 2, и СБР „Медика Албена" - 2.
     В документа още директорът на РЗИ определя МБАЛ Добрич да поддържа готовност за оказване на медицинска помощ през периода на извънредната епидемична обстановка чрез осигуряване на над 50 % от легловия си капацитет за хоспитализация на пациенти с коронавирусна инфекция, при условията на безотказен достъп до медицинска помощ и хоспитализация. Все още важи забраната за планови дейности в лечебните заведения.