ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

23.04.2021
Няма да се прилага втора доза АстраЗенека на лица с риск от тромбози
     На лицата, които имат противопоказания и риск от развитие на тромбози няма да се прилага втора доза от ваксината на АстраЗенека срещу коронавирус, съобщи директорът на Регионална здравна инспекция и секретар на Областния координационен щаб към Областния съвет по здравеопазване д-р Светла Ангелова. "Съгласно указанията за прилагане на ваксината, през следващата седмица - 28-30 април, предстои да започне поставянето на вторите дози на лицата, които бяха имунизирани с първи прием на АстраЗенека. Създадена е организация и имунизационните кабинети вече започнаха да прозвъняват гражданите. Принципно най-оптималният вариант при ваксиниране е процесът да бъде завършен с препарата, с който е започнат. Затова съветът ми е, ако няма оплаквания и противопоказания, то нека ваксинирането да бъде завършено с втора доза АстраЗенека от гражданите, които са ваксинирани с първа доза. На място във всеки имунизационен кабинет може да се проведе консултация с лекаря в кабинета" - каза още д-р Ангелова. Тя препоръчва ако гражданинът не желае да завърши имунизацията си с АстраЗенека, то още при обаждането за втория прием да уведоми, за да му бъде даден час за поставяне на втора доза, но вече от иРНК ваксина. „Има достатъчно ваксини, както за първи прием на желаещи, така и за втори прием. Тези, които откажат втори прием на АстраЗенека ще бъдат ваксинирани с препарата на Пфайзер/Байонтех, но 84 дена след първото убождане" - заяви д-р Ангелова.
     Желаещите да се ваксинират могат да се запишат в електронния регистър или при своя личен лекар. „Ежедневно се разпределят ваксини и на общопрактикуващите лекари в областта. През вчерашния ден общо ваксинираните в областта лица са 335, като една трета от тях са имунизирани от личните им лекари" - сподели лекарят.
     Във връзка с наближаващите светли християнски празници областният управител отправя апел за спазване на противоепидемичните мерки и празникът да се отбелязва в по-тесен семеен кръг до 10 души. Директорът на РЗИ и секретар на Областния координационен щаб обръща внимание за спазване на дистанция от 2 м и носене на маска дори и на открито при изчакване на опашка пред храмовете на Цветница.