ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

19.09.2021
Областният управител проведе консултации за състав на РИК за изборите за президент и вицепрезидент и народни представители
     Днес - 19.09.2021 г., областният управител Васил Карапанчев свика и проведе консултации за определяне състав на Районна избирателна комисия /РИК/, съгласно изискванията на чл. 60 от Изборния кодекс и Решение № 539-ПВР/НС от 16.09.2021 г. на Централната избирателна комисия.
     На консултациите присъстваха представители на парламентарно представените политически сили в 46-тото Народно събрание. При откриване на консултациите В. Карапанчев припомни на присъстващите Решението на ЦИК и обяви броя членове на РИК за област Добрич - 13, както и разпределението между отделните политически сили, съгласно Решение № 539-ПВР/НС от 16.09.2021 г., а именно - ПП „Има такъв народ" - 3 членове, Коалиция „ГЕРБ - СДС" - 3 членове, коалиция „БСП за България" - 2 членове, коалиция „Демократична България - Обединение" - 2 членове, ПП ДПС - 2 членове, и коалиция „Изправи се! Мутри вън!" - един член. Думата бе предоставена за предложения от представителите на политическите сили. За председателския пост настояха ПП „Има такъв народ" и коалиция „ГЕРБ - СДС". Две политически сили бяха категорични в искането си да заемат поста Секретар - коалиция „БСП за България" и ПП ДПС, като д-р Ердинч Хаджиев от ПП ДПС бе категоричен, че ако не получат позицията на секретар, то партията държи техен представител да бъде председател на РИК. За заемане на постовете на заместник-председатели постъпиха предложения от коалиция „Демократична България - Обединение" и коалиция „Изправи се! Мутри вън!".
     Тъй като нито една от политическите сили не отстъпи от заявеното си желание за ръководен пост в състава на Районна избирателна комисия, областният управител закри консултациите, като обяви, че направените предложения от страна на представителите на партиите и коалициите, заедно с протокол от заседанието и представените, съгласно изискванията на Изборния кодекс документи ще бъдат изпратени в Централна избирателна комисия, която да вземе решение и назначи състав на Районна избирателна комисия Добрич за произвеждането на избори за президент, вицепрезидент и народни представители на 14.11.2021 г.