ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

20.09.2021
21 септември – ден без загинали при пътни инциденти

За поредна година  Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL организира кампания, целяща да намали до нула поне за един ден броя на загиналите при пътнотранспортни произшествия. В рамките на Европейската седмица на мобилността – 16.09.-22.09.2021 г., 21 септември е обявен за ден без загинали при пътни инциденти, като посланието тази година е „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“.

Областният управител Васил Карапанчев призовава хората – пешеходци и водачи на превозни средства, да бъдат внимателни и спазват правилата, защото няма нищо по-ценно от човешкия живот и здраве.

Инициативата, в която страната ни се включва отново, се координира от Министерството на вътрешните работи и се провежда под патронажа на министъра.

В рамките на събитието се организират различни дейности, чиято основна цел е нито един загинал и пострадал при пътно произшествие. Идеята на различните инициативи и дейности е да се повиши осведомеността за решаващата роля на прилагането на съществуващото законодателство; за опасностите, които срещат всички участници в движението по пътищата; за ефективното реагиране след пътен инцидент; за предварителна информираност за натовареността на трафика и др.

За национална точка за контакт по координацията на събитията и за организация на дейността в МВР е определена Главна дирекция „Национална полиция“, от която за национални координатори, които да подпомагат партньорите за регистриране и отразяване на събития на страницата на Дните на безопасността на ROADPOL, са излъчени: Мария Ботева, служебен телефон 02/9829963; Йордан Зашев, служебен телефон 02/9829921; и Атанас Терзиев, служебен телефон 02/9829932, служебна електронна поща: oppgdnp_nap@mvr.bg.

         На официалната страница на ROADPOL на адрес: https://www.roadpolsafetydays.eu/, може да бъде намерена допълнителна информация за настоящата кампания. На интернет страницата на пътна полиция https://www.mvr.bg/opp е създадена специална рубрика „ROADPOL SAFETY DAYS“, където се публикува актуална информация и може да бъде разгледана активността на българските участници през изминалите години.