ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

31.03.2022
От 01 април отпада извънредната епидемична обстановка и въведените с нея мерки
     От 01 април т.г. отпада въведената извънредна епидемична обстановка в страната, обяви на пресконференция Решението на Министерски съвет министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова. С отпадането на извънредната епидемична обстановка отпада изискването за задължително носене на защитна маска за лице на обществени места, спазването на физическа дистанция, ограниченията в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито, ограниченията при посещение на присъствено обучение, забраната за свиждания в болниците и заведенията за социални услуги. От същата дата спират работа COVID-зоните. Независимо от официалното отпадане на въведените противоепидемични мерки главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев силно препоръчва да се спазва носенето на защитна маска за лице в градския транспорт, лечебните заведения, както и когато има струпване на много хора на открито. Препоръчително ще бъде и спазването на физическа дистанция.
      Считано от 01 април отпадат цветовите зони, съгласно които досега се определяше редът за влизане в България, съобщава Министерството на здравеопазването. Остава в сила изискването за предоставяне на цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от PCR или антигенен тест или аналогичен документ на граничните пунктове.
     От 01.04.2022 г. до 15.05.2022 г. всички лица, независимо от държавата, от която пристигат, се допускат на територията на страната при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване или на равностоен или аналогичен документ, съдържащ същите данни. Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова със своя заповед, издадена на основание Наредбата за условията и реда за провеждане на граничен здравен контрол на Република България.
     Лицата, които не представят поне един от посочените документи, се допускат на територията на страната и се поставят под 10-дневна карантина. Карантината може да бъде преустановена, ако лицето си направи PCR или бърз антигенен тест не по-рано от 72 часа от пристигането си в страната. В случай на отрицателен резултат, карантината на лицето се счита за преустановена от деня на регистрирането на резултата в Националната информационна система за борба с COVID-19.
     С пълния текст на Заповед № РД-01-152/30.03.2022 г. може да се запознаете в прикачения файл.

     Към днешна дата област Добрич е на осмо място в страната по заболяемост от COVID-19, като пред нашата област с по-висок показал са София, областите Варна, Бургас, Видин, Силистра, Шумен и Ямбол, сочи справката на Регионална здравна инспекция Добрич. Пет от общините в областта са със заболяемост в интервала 250-500 на 100 хил. жители - Балчик, Каварна, Добрич, Шабла и Генерал Тошево; две общини са в диапазона 100-250 на 100 хил. жители - Добричка община и община Тервел. За втори ден в община Крушари заболяемостта е нулева на 100 000 жители.