ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

06.06.2022
Г. Господинов участва в работна среща с министъра на туризма Христо Проданов и част от екипа му
     Областният управител Галин Господинов участва в работна среща с министъра на туризма Христо Проданов и част от екипа му, провела се през почивните дни във Варна. В срещата, инициирана от министър Хр. Проданов, участваха също областните управители на Бургас и Варна, както и кметове на морски общини, като от област Добрич бяха поканени и се включиха кметът на община Шабла Мариян Жечев и главният архитект на община Каварна Мирослав Орлоев.
     Основната тема, която бе дискутирана, е организацията по обозначаването и осъществяването на санитарно-хигиенно поддържане и водно-спасителна дейност на неохраняемите плажове. Г. Господинов сподели, че вече е получено одобрение от ведомството на изпратените схеми за 6 от неохраняемите плажове в областта и се подготвя процедура за избор на изпълнител, която трябва скоро да бъде обявена. Областният управител акцентира и постави проблема с дивото къмпингуване, което особено силно се наблюдава на територията но община Шабла и това създава сериозни проблеми за санитарно-хигиенното поддържане на неохраняемите плажове. Кметът на община Шабла също запозна министър Проданов с трудностите, с които се сблъсква общината и допълни, че сред проблемите е и недостигът на полицаи, които да упражняват контрол в районите на плажовете през летните месеци.
     Дивото къмпингуване се оказва проблем и на територията на другите две морски области, за което споделиха представителите на местните власти. Министър Проданов заяви, че през следващите месеци ще бъде проведена кръгла маса относно разработване на наредба за регламентирани места за свободно разполагане на палатки, каравани и кемпери, като допълни, че въвеждането на новата наредба ще осигури допълнителни средства в бюджета на общините за поддръжка на морските плажове.